Dioksyny (PCDD), furany (PCDF) oraz polichlorowane bifenyle (PCB) to substancje przenikające do środowiska głównie na skutek przemysłowej działalności człowieka. Ich szkodliwość wynika z niekorzystnego wpływu na płodność oraz układ odpornościowy, wykazują działanie mutagenne i karcinogenne. Ponad 90% dioksyn przenika do organizmu człowieka wraz z żywnością, stąd istotność monitorowania skażenia żywności tymi związkami jest duża. Spośród wszystkich znanych ponad 400 dioksyn i PCB największą toksycznością odznacza się 2,3,7,8-tetrachlorodibenzodioksyna (TCDD).
Toksyczność pozostałych związków odnosi się do TCDD. Z uwagi na konieczność monitorowania bardzo niskich poziomów stężeń (rzędu ng/kg), oznaczenia dioksyn i PCB w żywności są dużym wyzwaniem analitycznym. Laboratorium IGS oznacza wszystkie wymagane rozporządzeniem WE nr 1881/2006 dioksyny PCDD/F i PCB na poziomach charakterystycznych dla żywności.
Jeśli są Państwo zainteresowani współpracą, bądź uzyskaniem szczegółowych informacji na temat oferowanych przez nas usług, zapraszamy do kontaktu.