laboratorium badawcze akredytowane przez PCA,
sygnatariusza EA MLA Nr AB 1493
Akredytacja MRA Akredytacja PCA
infolinia: pn-pt 8:00-16:00
801 580 800 605 612 886 Odbiór materiału do badań

Mykotoksyny to związki (toksyny) produkowane w wyniku metabolizmu grzybów z rodzaju m.in. Aspergillius, Fusarium. Szczególnym miejscem sprzyjającym rozwojowi tych organizmów są wilgotne i zaciemnione warunki przechowywania oraz transportu żywności i pasz. Ich toksyczność jest zróżnicowana. Najniebezpieczniejsze są aflatoksyny, które są rakotwórcze.Rozporządzenie WE nr 1881/2006 reguluje poziomy aflatoksyn, ochratoksyny A, patuliny, deoksyniwalenolu, zearalenonu, fumonizyn, toksyn T-2 i HT-2 oraz cytryniny w różnych produktach żywnościowych. Wszystkie ze wspomnianych mykotoksyn są oznaczane w Instytucie Genetyki Sądowej, zarówno w żywności jak i w paszach

mykotoksyny

Jeśli są Państwo zainteresowani współpracą, bądź uzyskaniem szczegółowych informacji na temat oferowanych przez nas usług, zapraszamy do kontaktu.

Nasza strona zapisuje pliki cookies w celu lepszego dostosowania treści oraz celem zwiększenia funkcjonalności strony zgodnie z Polityką prywatności wraz z Polityką cookies. Jeżeli nie zgadzasz się na zapisywanie plików cookies, zmień ustawienia przegladarki zgodnie ze wskazaną Polityką. Korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień oznacza zgodę na przechowywanie cookies na Twoim urządzeniu.

Zgoda