Mykotoksyny to związki (toksyny) produkowane w wyniku metabolizmu grzybów z rodzaju m.in. Aspergillius, Fusarium. Szczególnym miejscem sprzyjającym rozwojowi tych organizmów są wilgotne i zaciemnione warunki przechowywania oraz transportu żywności i pasz. Ich toksyczność jest zróżnicowana. Najniebezpieczniejsze są aflatoksyny, które są rakotwórcze.Rozporządzenie WE nr 1881/2006 reguluje poziomy aflatoksyn, ochratoksyny A, patuliny, deoksyniwalenolu, zearalenonu, fumonizyn, toksyn T-2 i HT-2 oraz cytryniny w różnych produktach żywnościowych. Wszystkie ze wspomnianych mykotoksyn są oznaczane w Instytucie Genetyki Sądowej, zarówno w żywności jak i w paszach

Jeśli są Państwo zainteresowani współpracą, bądź uzyskaniem szczegółowych informacji na temat oferowanych przez nas usług, zapraszamy do kontaktu.