Współczesne wysokowydajne rolnictwo nie jest wstanie obejść się bez środków ochrony roślin (pestycydów). Do pestycydów zalicza się np. środki grzybobójcze (fungicydy), owadobójcze (insektycydy), regulatory wzrostu roślin, środki bakteriobójcze (bakteriocydy), środki zwalczające szkodniki zwierzęce (zoocytydy), czy też środki zwalczające chwasty (herbicydy).
Wiele z tych związków ma jednak negatywny wpływ na zdrowie człowieka. Stąd istnieje potrzeba ciągłego monitorowania poziomu pestycydów w żywności. W ramach działań legislacyjnych UE wyznaczono maksymalne dopuszczalne poziomy stężeń (Maximum Residue Levels – MRLs) poszczególnych substancji. Metoda stosowana w laboratorium Instytutu obejmuje monitoring ponad 400 związków.
Jeśli są Państwo zainteresowani współpracą, bądź uzyskaniem szczegółowych informacji na temat oferowanych przez nas usług, zapraszamy do kontaktu.