laboratorium badawcze
akredytowane przez PCA,
sygnatariusza EA MLA
Nr AB 1493
Akredytacja MRA Akredytacja PCA
infolinia: pn-pt 8:00-16:00
badanie zawartości pestycydów w jedzeniu

Współczesne wysokowydajne rolnictwo nie jest wstanie obejść się bez środków ochrony roślin (pestycydów). Do pestycydów zalicza się np. środki grzybobójcze (fungicydy), owadobójcze (insektycydy), regulatory wzrostu roślin, środki bakteriobójcze (bakteriocydy), środki zwalczające szkodniki zwierzęce (zoocytydy), czy też środki zwalczające chwasty (herbicydy).

Wiele z tych związków ma jednak negatywny wpływ na zdrowie człowieka. Stąd istnieje potrzeba ciągłego monitorowania poziomu pestycydów w żywności. W ramach działań legislacyjnych UE wyznaczono maksymalne dopuszczalne poziomy stężeń (Maximum Residue Levels – MRLs) poszczególnych substancji. Metoda stosowana w laboratorium Instytutu obejmuje monitoring ponad 400 związków.

badanie pestycydów IGS

Jeśli są Państwo zainteresowani współpracą, bądź uzyskaniem szczegółowych informacji na temat oferowanych przez nas usług, zapraszamy do kontaktu.

Nasza strona zapisuje pliki cookies w celu lepszego dostosowania treści oraz celem zwiększenia funkcjonalności strony zgodnie z Polityką prywatności wraz z Polityką cookies. Jeżeli nie zgadzasz się na zapisywanie plików cookies, zmień ustawienia przegladarki zgodnie ze wskazaną Polityką. Korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień oznacza zgodę na przechowywanie cookies na Twoim urządzeniu.

Zgoda